Poradnik - Zielona Herbata - Pod złotą wagą


04.03.2015 17:47

Napar o intensywnym aromacie i zapachu rozgrzewający od środka, mający często zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Początki picia herbat sięgają do 5000 lat wstecz, kiedy to stosowano je w Chinach jako napój gaszący pragnienie, ale także lekarstwo na wiele dolegliwości. Obecnie w Polsce słowem herbata określamy napar z różnych roślin, kwiatów czy owoców, które od dłuższego czasu przybliżamy Państwu w naszych artykułach.

Popularna herbata, którą pijemy na co dzień pozyskiwana jest z liści i pąków drzewa herbacianego z rodziny camelia. Zanim jednak trafi ona na nasze stoły podlega odpowiedniej przeróbce. Jeśli podczas produkcji świeżo zebrane liście herbaty chińskiej ( Camelliaa sinensis) pozostawi się do przeschnięcia i podda tylko obróbce cieplnej to zahamuje to fermentację oraz procesy utleniania i otrzymamy HERBATĘ ZIELONĄ. Dzięki temu liście zachowają zielony kolor i charakterystyczny aromat oraz wszystkie właściwości lecznicze. Zielona herbata to najpopularniejszy napój w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii.

Obecnie, gdy wzrosło zainteresowanie zdrowym odżywianiem doceniono jej walory i stała się popularna w Europie i na całym świecie. Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje, alkaloidy purynowe: teinę, teofilinę, teobrominę, garbnikitaninę, fosfolipidy – lecytynę, karotenoidy- ksantofil, barwniki – chlorofil, karoteny, flawonoidy – katechiny oraz witaminy C, B1, B2, B5, K ,PP, olejki lotne, bardzo liczne związki mineralne: wapń, magnez, żelazo, sód , fluor, fosfor, mangan, krzem oraz jod. Zielona herbata może być parzona i pita jako napar, może być przygotowana w formie ekstraktu jako napój na ciepło lub zimno lub też stosowana w formie kapsułek z aktywnymi składnikami jako suplement diety. Istnieje wiele korzyści zdrowotnych pochodzących z picia zielonej herbaty. Sekret jej właściwości zdrowotnych tkwi głównie w jej potężnych pokładach antyoksydantów, które pochodzą od substancji zwanych POLIFENOLAMI. Wpływają one neutralizująco na wolne rodniki, które na skutek działania toksyn, promieniowania UV oraz przetwarzania żywności gromadzą się w naszym środowisku działając niszcząco na zdrowe komórki i przyczyniając się do ciężkich chorób. Obecne badania potwierdziły, że odsetek zachorowań na raka w krajach, w których pije się zieloną herbatę jest znacznie niższy. Przypisuje się jej więc działanie antyrakowe i antymutagenne. Dodanie zielonej herbaty lub jej suplementów do Naszej diety wspomaga także odchudzanie i utrzymanie zdrowej masy ciała, ponieważ konsumpcja zielonej herbaty poprawia metabolizm oraz termogenezę, czyli tempo spalania kalorii.

Zawartość katechin powoduje natomiast obniżenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, wpływając jednocześnie na podwyższenie zdrowej frakcji cholesterolu (HDL) we krwi. Herbata zielona przeciwdziała tworzeniu kamieni w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym. Łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem . Dzięki taninom działającym ściągająco i przeciwzapalnie można ją pić przy biegunkach, chorobach jamy ustnej i dziąseł . Jest bogatym źródłem fluoru, wzmacnia zęby i kości a także chroni przed próchnicą. Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor. Jest aromatyczny oraz posiada delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Aby polubić zieloną herbatą, należy poznać tajniki jej zaparzania.

Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę : „Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje” Woda, której używamy do zaparzania herbaty powinna być źródlana lub filtrowania oraz mieć odpowiednią temperaturę (60-85 stopni). Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem spowoduje, że napar staje się żółtawy i mętny oraz gorzki i cierpki w smaku. Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco nieco dłużej (3-8 minuty). Możliwe jest dwu lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. W obliczu kończącej się zimy i nadchodzącej wiosny warto by było pomyśleć o zmianie naszych nawyków i zamiast picia tradycyjnej herbaty sięgnąć po filiżankę herbaty zielonej, która dzięki swym dobroczynnym właściwościom doda Nam siły i energii oraz oczyści Nasz organizm.

Dorota Purzyńska




„Apteka Pod Złotą Wagą”
D.J. Banasiak sp. jawna
Traugutta 7d, 62-400 SŁUPCA
Telefon: (063) 277 14 44
Telefax: (063) 274 34 02
E-mail: slupca@podzlotawaga.pl
Prawoślaz Lekarski
Prawoślaz lekarski jest rośliną wieloletnią należącą do rośliny ślazowatych(Malvaceae).


Zielona Herbata
Napar o intensywnym aromacie i zapachu rozgrzewający od środka, mający często zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

PORADNIK
instalacje lpg konin